BLOEMEN

ALSTROEMERIA

Voor de Alstroemeria bestaat een uitstekend substraat systeem, het JBH Containersysteem. Het systeem wordt op verschillende bedrijven toegepast met zeer positieve resultaten. Natuurlijk is het een uitstekende oplossing voor de uitgeputte bodem, maar ook de oplossing om direct op substraat te beginnen.

Wat is er voor nodig om de teelt een succes te maken?

 • Een goed computergestuurd irrigatiesysteem (substraatunit)
 • EC en PH meter (“meten is weten”).
 • Er voor open staan om op een andere manier te gaan telen.
 • Het JBH teeltsysteem.

JBH teelt systeem:

Bezit alle goede eigenschappen van een compleet substraat systeem

 • Gescheiden drainwater opvang
 • Wortelsturing
 • Geen wortels in stilstaand water, vanwege de vele drainwater gaatjes in de teeltbak
 • Efficiënter koelen, vanwege isolerende goot
 • Eenvoudige maar zeer degelijke in-lijn druppelslang toepassing
 • Laag systeem
 • Gemakkelijk aan te leggen
 • Compleet systeem

Resultaat:

 • Betere kwaliteit, dikkere stelen
 • Hogere productie
 • Sneller oogsten, minder loos
 • Efficiënter oogsten, homogener gewas, geen kale of mindere plekken in de kas
 • Water geven op de wijze die u zelf wenst, echter wel volgens de regels van de substraatteelt
 • Kostenbesparing door mogelijkheid van hergebruik van water

Opbouw teeltsysteem:

 • Grond egaliseren
 • Drainwater opvang buis ingraven
 • Leiding systeem aanleggen voor substraatunit
 • Gronddoek leggen
 • Isolatie bakken plaatsen
 • Folie
 • Wortelscheidingsdoek
 • Koppelbare JBH bak erin, ca. 14 liter substraat per plaat
 • Schotjes en beugels plaatsen, voor 2 x koelslang en 2x druppelslang
 • Bakken vullen met substraat
 • Planten erin
 • Afvullen met styromul

ANTHURIUM

Historie
Het telen van anthuriums gebeurt tot op heden met diverse teeltsystemen. Een van deze systemen is een breed bed direct op of iets verdiept in de grond met dikke folie en een drainagebuis voor de afvoer van het drainwater. De gedachte hierbij was om na de teelt goed te kunnen stomen. In de praktijk is dit niet altijd haalbaar gebleken en valt het resultaat nog wel eens tegen. Dit kan een groot risico met zich meebrengen. Ook is er met dit systeem een kostbaar verwarmingssysteem nodig, omdat de worteltemperatuur anders niet goed beheersbaar is. Dit systeem wordt daarom nog maar nauwelijks toegepast, zeker niet bij nieuwbouw of herinrichting van een kas.

JB Hydroponics heeft een nieuwe Anthurium goot ontwikkeld, wat een vermindering van de hoeveelheid substraat met ca. 30% opleverde en met een goede drainwater afvoer. Dit is mogelijk omdat de goten mooi strak op de grond gelegd kunnen worden. Deze goten in een V-vorm, hebben een breedte van 60 cm en 2 goten samen vormen een volledige bedbreedte.

Resultaat: er is een grote besparing op de hoeveelheid substraat gerealiseerd en door de goede isolatie is er geen apart verwarmingssysteem nodig.

W-Goot
Nu er een veel beter inzicht is in de verdamping van het gewas, is gebleken dat de hoeveelheid substraat nóg wel een stuk verminderd kan worden. Deze vermindering wordt bereikt met de nieuwste JBH goten, die in een zogenaamde W-vorm geleverd worden. Deze vorm zorgt ervoor dat de hoeveelheid substraat terug gaat naar ca. 40 liter substraat per meter bed, hetgeen weer een besparing is ten opzichte van het V-model. Er is hierbij dan een grote financiële besparing, niet alleen voor nu, maar ook in de toekomst weer bij de teeltwisseling.

Door de vorm van de JBH goten is er een nog betere en snellere drainwater afvoer, omdat alle gootjes een trechtervorm hebben. Op deze manier wordt een grote substraathoogte in combinatie met een beperkt volume bereikt. Door de W-vorm is ook de waterverdeling door middel van het druppel-systeem optimaal. Het totale substraat wordt hierdoor uitstekend benut.

Resultaat: Er is een betere besturing van het substraat en bij de teeltwisseling is er veel minder substraat af te voeren en nieuw substraat aan te schaffen.

De W-vormige goot kan naar wens in aangepaste vorm gemaakt worden. Zowel in de hoogte als in de breedte kunnen de goten aangepast worden. Het is o.a. mogelijk om de zijkanten ten opzichte van het middenstuk van de W-vorm te verhogen. Dit is een optie om later substraat bij te kunnen vullen. Ook kan de inhoud van de goten kan nog verder aangepast worden, als u overschakelt naar een ander, eventueel natter of droger teeltmedium. Hierdoor kunt u het substraat altijd optimale blijven sturen.

JB Hydroponics heeft zich de afgelopen jaren ingezet voor de ontwikkeling en verdere optimalisering van de teeltsystemen voor Anthuriums. Wij zullen dit blijven doen en dit willen wij graag in overleg met u doen. Heeft u plannen voor het vernieuwen van (een deel van) het gewas, dan willen wij dat graag van u weten, om zodoende tot het meest gunstige systeem voor Uw situatie te komen.

ANJER

GERBERA

ROOS

Rozen worden reeds vele jaren op substraat geteeld. De meest voorkomende substraten voor de rozen op dit moment zijn kokos en steenwol. Naast deze substraten wordt er op beperkte schaal geteeld in perlite, puimsteen, veen, enz. Vele substraten zijn mogelijk in vele verschillende vormen en afmetingen. Kortom de substraatkeuze is groot en daarmee ook de variatie in de systemen die daar het beste bij passen.

JBH Gootsystemen
De JBH systemen op grote schaal en bij alle gewassen toegepast. Met de systemen wordt direct ingespeeld op de ontwikkelingen en de wensen van de kweker. De JBH gootsystemen zijn dusdanig ontworpen dat de goot en de drainwater afvoer gecombineerd zijn. De goten worden afgedekt met plastic folie. Door slechts de folie te vernieuwen is de teeltwisseling snel en eenvoudig. De drainwater afvoer bevindt zich vaak midden onder de mat, maar kan zich ook aan de zijkant onder of naast de substraatmat bevinden. Er zijn systemen gemaakt van staal en EPS (tempex), maar ook van PE en PP. De systemen zijn een geheel en bestaan niet uit allemaal onderdelen los van elkaar, zoals de gaassystemen met b.v. containers en een draingootje of soms zelf plastic op de grond, waarbij ziekten vrij spel hebben in de kas.

EPS gootsystemen
Dit zijn de bekendste gootsystemen. Deze goten worden gemaakt van geëxpandeerd polystyreen schuim. Een milieuvriendelijk materiaal dat volledig gerecycled kan worden. De EPS gootsystemen worden in alle vormen en maten waar nodig naar ieders wens ontwerpen en geproduceerd. Zelfs bestaande EPS systemen zijn vaak op eenvoudige wijze weer modern en perfect functionerend te maken. De EPS gootsystemen gaan gemakkelijk 10 jaar mee, zijn duurzaam, economisch in aanschaf en gebruik. Door de flexibele aanpassingsmogelijkheden, zijn het de systemen met de laagste jaarkosten.

Recycling EPS gootsystemen
Als na vele jaren van gebruik de EPS materialen afgevoerd moeten worden, kunnen deze gerecycled worden, mits ze niet te ernstig vervuild zijn. Zijn de materialen ernstig vervuild ook dan halen wij de EPS materialen op, echter dan worden de materialen gestort, ofwel verbrand. Aangezien dit op basis van gewicht gaat, zijn de kosten zeer laag. Er zullen dus ook in de toekomst absoluut geen problemen zijn met de afvoer van de systemen.

JBH STAAL gootsystemen
Dit zijn zeer duurzame systemen van staal met een coating aan de binnenzijde van de goot. Ook deze goten zijn in diverse vormen en afmetingen te verkrijgen. De goten kunnen in afgepaste lengten geleverd worden en direct in de tuin gewalst worden.

Verhoogde systemen
Al voordat het inbuigen van de rozen werd ingevoerd, werden er reeds verhoogde systemen toegepast. Er zijn namelijk ook andere teelttechnische aspecten waarbij een verhoogd systeem wenselijk is. Naast een goede luchtcirculatie is het ook beter en prettiger voor de dagelijkse arbeid in het gewas. De arbeid verloopt sneller en verlaagt daarmee de productiekosten.

Toekomst
De rozenteelt zal zich blijven ontwikkelen. Er zullen steeds vaker aangepaste systemen geleverd moeten worden. EPS systemen zijn de meest flexibele en economische systemen. Voor de meeste omstandigheden zijn de EPS systemen de beste mogelijkheid, vooral ook omdat het bijna zeker is dat door teelt aanpassingen, de systemen in de nabije toekomst weer verder aangepast zullen moeten worden. Kiest U voor een heel lange termijn, met daarbij een éénmalige forse investering, of wisselt U verschillende malen per jaar van teelt, dan is het JBH STAAL systeem een mogelijk alternatief.

De gootsystemen zijn onbeperkt in maat en model en worden waar nodig voor iedere klant specifiek ontworpen.

Voor meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen

Switch The Language